Uncategorized

Orice centru acreditat medical care prestează oficial servicii de terapie copiilor cu autism poate accesa fondurile CNAM.

După o muncă de trei ani, cot la cot cu reprezentanții Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, în luna iulie curent, AO SOS Autism și Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) au încheiat un contract cu privire la prestarea unor servicii de intervenție în cazul copiilor cu tulburări de spectru autist.

În acest scop, CNAM a semnat pentru anul 2020 un contract în valoare de 499 800 MDL cu Asociația Obștească “SOS Autism”.

Mijloacele financiare vor fi alocate din fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente (fondul de bază) al CNAM.

“A fost o cale lungă pe care am parcurs-o în acești trei ani și un vis la realizarea căruia am lucrat din momentul deschiderii Centrului de resurse și abilitare SOS Autism (2013). Am muncit împreună cu MSMPS la elaborarea Regulamentului-cadru privind organizarea și funcționarea Centrului specializat de intervenție în tulburări de spectru autist și a Standardelor minime de calitate, costificarea serviciilor. A urmat o lunga procedură de acreditare a AO SOS Autism ca instituție medicală cu toate rigorile pe care le presupune aceasta acreditare, funcționarea oficială și transparentă, timp de trei ani pentru a demonstra cât costă aceste servicii.

Anul acesta în sfârșit am încheiat contractul. Vom începe să prestăm prin polița de asigurare medicală in primul rând serviciul de diagnoză pentru toți copiii care au nevoie, din toată republica. Servicii de terapie comportamentală, logopedie și kinetoterapie vom presta prioritar pentru cele 55 familii care frecventează de ani buni Centrul de resurse și abilitare SOS Autism.

Am fost noi pionerii care am bătut acestă cale, acum orice centru care activează oficial și transparent, se acreditează conform regulamentului și respectă standardele minime de calitate, poate accesa fondurile  pentru achitarea serviciilor medicale curente (fondul de bază) al CNAM” (https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=114122&lang=ro), a declarat Aliona Dumitraș, director executiv AO SOS Autism.

”Costurile de întreținere a unui copil cu autism sunt foarte mari. Părinții cheltuie în mediu 6-10 mii lei lunar pentru servicii de terapie și însoțire, transport, și alte nevoi ale copiilor lor. Și asta durează ani de zile, deoarece persoanele cu autism au nevoie, în marea majoritate, de terapie toată viața. Banii de la CNAM nu sunt foarte mulți, dar e un prim pas înainte. Speram că însfârșit, orice părinte va avea în localitatea sa un ajutor, o speranță”, afirmă Zinaida Budeanu, mama unui copil cu autism de 8 ani.

Toți cei care au în preajmă o persoană cu autism desigur conștientizează că suma alocată nu este suficientă. Cu atât mai mult cu cât banii sunt destinați pentru salarizarea specialiștilor care vor presta servicii, ceea ce include toate impozitele respective.  Totuși s-a făcut un pas mare, și anume statul a recunoscut că avem copii cu autism, și lor trebuie să le fie respectate drepturile la sănătate, educație și un trai decent.

Autor: Olga Guzun, director Centrul Social SOS Autism

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.