Ouă roșii, Iepuraș de Paște și… autism
Pe măsură ce Paștele se apropie, suntem cu toții entuziasmați de vopsitul ouălor, miros de coptură, vânătoarea de ouă și vizitele iepurasului. Dar să nu uităm că, pentru unii membri ai familiei, zilele cu multă forfotă și energie mare, pot fi mai mult stresante decât frumoase.
Pentru copiii cu tulburări din spectrul autist (TSA), vacanțele pot fi copleșitoare. Schimbările de rutină și de mediu, diferite alimente și decorațiuni și chiar vânătoarea de ouă de Paște pot duce la supraîncărcarea senzorială, un declanșator comun pentru crize.
Din fericire, cu puțină previziune, planificare și răbdare, puteți face Paștele plăcut pentru micuțul dvs. Am compilat aici niște sfaturi pentru a vă ajuta să vă faceți sărbătorile fericite pentru toți membrii familiei.
Vorbește despre
Copiii din spectrul autismului se simt mai confortabil când știu ce va avea loc. Discutați despre toate detaliile zilei mari, de la trezire (încercați să vă treziți la aceeași oră ca de obicei) până la masa mare și nu numai. Imaginile evenimentului de anul trecut vor oferi micuțului dvs un sentiment de siguranță când se va gândi la ce-l așteaptă. Copiii mai mari ar putea aprecia un program scris pe care îl pot urma pe parcursul zilei. Copiii mai mici ar putea să folosească un program cu imagini pe care îl pot bifa, sau scoate imaginile, pe măsură ce fiecare activitate este finalizată.
Țineți minte: Copilul cu autism este lipsit de posibilitatea de a prevedea ce se va întâmpla cu el în clipa următoare. De aici apare stresul, nervozitatea, anxietățile. Deaceea ca și adult, trebuie să-I oferiți siguranță cu privire la viitorul apropiat, pregatindu-l prin orare vizuale sau scrise, explicându-i și vorbindu-i de evenimentele ce vin, demonstrând ideo si poze pentru o mai bine înțelegere a cuvintelor rostite.
Faceți o repetiție
Dacă masa dvs. nu va fi obișnuită, dar veți include elemente neobișnuite (feluri de mâncare neașteptate, lumânări, muzică) faceți o repetiție cu copilul dvs., incluzând fața de masa de sărbătoare, arătându-I locul unde o stea fiecare membru al familiei (puteți chiar să scrieți numele pe un cartonaș), lumânări și muzică, astfel încât copilul să știe exact la ce să se aștepte. Ca copilul să rămână calm, atribuiți-i o sarcină simplă (să zicem, să așeze șervețele de hârtie pe masă) pentru a-I oferi un sentiment de importanță.
Alimente familiare
Oferirea de alimente familiare va aduce un sentiment de confort, așa că asigurați-vă că includeți unele dintre alimentele preferate ale copilului dvs. în meniul de sărbătoare.
Tradiţii
Indiferent adepții căror tradiții sunteți: religioase sau americane, copiii trebuiesc familiarizați din timp cu acestea. Gândiți-vă din timp și alegeți una-două tradiții pe care le veți respecta în fiecare an (spălatul pe față cu ouă roșii, sau vânătoarea de oua de la iepuraș) și care vor deveni cu timpul amintiri frumoase legate de această sărbătoare pentru copilul dvs.
Vorbiți despre aceste tradiții, vedeți un video și chiar practicați gasirea si deschiderea catorva oua înainte de ziua cea mare.
Asigurați un spațiu sigur
desemnați un spațiu sigur din timp, unde copilul dvs poate merge dacă se simte copleșit. Asigurați-vă că puneți acolo jucării familiare, jocuri și gustări preferate, precum și muzică sau un film cu căști pentru ca copilul să se poată calma. Nu obligați copilul să participe la toate activitățile pe care le-ați planificat. Dacă vă dă de înțeles că nu vrea, respectați-I decizia după ce vă cere frumos.
Decorați treptat casa
Implicați copilul în toate schimbările de décor ce au loc în casa dvs odată cu sosirea primăverii sau a sfintei sărbători și faceti-o treptat.
Și ce este cel mai important – luați o pauză!
Tuturor ne place să creăm o sărbătoare de basm pentru familiile noastre, dar să ne bucurăm de ea împreună este mult mai important decât să fie totul perfect. Luați-vă o pauză anul acesta!Aveți ocazia odată cu pandemia! S-ar putea să nu reușiți cu curățenia exemplară sau să expuneți fiecare decor sau să gătiți toate felurile de mâncare. Și asta este în normal.
Să ai un copil cu autism nu este ușor! Dar dacă îl luați în calcul și pe micuțul dvs în timp ce vă faceți planuri pentru ziua cea mare, va merge mult mult mai bine și aveți mai multe șanse să-I faceți pe toți fericiți.
Un Paște luminat să aveți!
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului ”Ajutor pentru copiii cu autism (TSA) și boli genetice rare din Moldova” finanțat de Agenția Cehă de Dezvoltare și Cooperare și implementat de Adra Republica Cehă și ADRA Moldova în parteneriat cu AO SOS Autism.
Autor: Olga Guzun, Director Centru Social SOS Autism
Leave a Reply