Vi se pare că copilașul Dvs este surd? Nu raspunde la instrucțiunile Dvs? Nu arată cu degetul și nu răspunde la nume? Ar trebui să faceți un test în autism.
- Adresați-vă medicului de familie.
În scopul identificării precoce a manifestărilor autistice la copii și integrarea acestora într-un program de intervenție terapeutică timpurie, Ministerul Sănătății a introdus “Screening-ul pentru evaluare riscului la autism” aplicat copiilor în vîrstă de 18-24 luni care este inclus în Standardele de supraveghere a copiilor în condiții de ambulatoriu, aprobate prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1000 din 01.01.2013;
Acest screening trebuie să fie făcut obligatoriu de către medicii de familie și se află în Carnetul de dezvoltare a copilului la capitolul III. Examinările profilactice a copilului sănătos, vârsta 1-7 ani. Apelăm la Dvs să insistați să vi se aplice acest test, importanța lui fiind majoră. Cu cât mai devreme depistați tulburarea din spectrul autist, cu atât mai mari sunt șansele copilului la reabilitare.
Mai mult decât atât, obligativitatea acestui screening este accentuată de Ordinul Ministerului Sănătății Nr 1076 din 30.12.2016 ”Privind aprobarea Criteriilor de contractare a instituțiilor medico-sanitare în cadrul sistemului asigurării obligatorii de asistenți medicali pentru anul 2017” prin care se stabilesc criteriile de finanțare a instituțiilor medico-sanitare.
Orice copil care eşuează la screening trebuie retestat aproximativ după o lună. O a doua aplicare a testului este recomandabilă pentru a se asigura că nu este vorba doar de o uşoară întârziere în dezvoltare. Totodată, copilul care eşuează la screening pentru a doua oară trebuie să fie trimis la o clinică de specialitate pentru diagnostic (medicii psihiatri din cadrul Centrelor de sănătate mintala și Spitalului de psihiatrie), deoarece screeningul nu este un instrument de diagnosticare a autismului. Este importantă repetarea testului inclusiv deoarece comportamentul copilului în ziua testării (pe care îl evaluează medicul, alături de întrebările adresate părinţilor) poate să nu fie reprezentativ.
- Faceți testul în autism de pe autismap.md
Testul „Modified Checklist for Autism in Toddlers” (M-CHAT) are rolul de a depista autismul la copii intre 16 si 30luni. El nu ofera un diagnostic cert de autism la copil, ci doar o supozitie de diagnostic (probabilitate) de afectiune de tip autist.
Daca testul este negativ – copilul nu are autism.
Daca testul este pozitiv pentru autism, acest lucru nu garantează că acel copil are autism. Se recomandă diagnosticarea mai profundă la un specialist – psihiatru/ psiholog clinician cu aplicarea testului de diagnostic standartizat cu evaluare si monitorizare. Centrul de Interventie Timpurie Voinicel ofera acest serviciu copiilor până la 3 ani.
După evaluarea medicului psihiatru, diagnoza va fi stabilită oficial.
Identificarea precoce a condiţiei va fi urmată de tratamentul şi terapia adecvată pentru un parcurs optim spre recuperare. În situaţia în care nu se intevine la timp persoana căreia i se pune un diagnostic de autism poate întâmpina dificultăţi sociale, de învăţare sau emoţionale.
Nu există tratament medicamentos pentru autism!
La moment, unica terapie dovedită științific că lucrează este terapie pe baza Analizei Comportamentale Aplicate (ABA). În republica Moldova există doar trei Centre de care practică terapia ABA. Deși rândurile sunt interminabile, recomandăm să începeți anume cu ele.
Găsirea terapeuților și a coordonatorului pentru terapia copilului dvs (atunci când copilul lucrează la domiciliu) nu va fi deloc ușoară. Un coordonator din străinătate poate fi contactat pe site-urile institutelor Lovaas din Europa și din SUA. Căutați institutele Lovaas sau BCAB din țara care vă interesează. Site-urile www.lovaas.com sau www.bacb.com pot fi puncte din care să porniți căutarea.
Materialele de care are nevoie un copil care începe ABA sunt oarecum diferite de jucăriile „clasice” întâlnite în camera copilului înainte de terapie. Copilul și terapeutul au nevoie de o măsuță adecvată vârstei copilului, și de 2 scaune aproximativ la fel ca design și potrivite vârstei copilului astfel încât el să stea cu picioarele drepte sub masă, și să atingă podeaua cu tălpile. Copilul are nevoie de incastre din lemn, puzzle cu număr mic de piese (2, 4, 6, 9 etc ) dar la dimensiune mare. Va avea nevoie de imagini ale obiectelor uzuale, persoanelor din jur, acțiunilor și emoțiilor, pentru a înțelege diferite noțiuni și raționamente: cauzalitate, asocieri, potrivire, antonime, etc . Are nevoie de animale din material plastic, bile pentru înșirat, inele de pus pe stativ, marionete, confetti și fluiere pentru suflat, instrumente muzicale, plastilină pentru modelat, sortere pentru a potrivi cuburi în orificiile potrivite etc. Pentru imitare cu obiecte, jocuri și potrivire, la început este nevoie să aveți câte două obiecte identice: căni, mașinuțe, păpuși, perii, telefoane, avioane, dinozauri etc.
Dacă alegeți ca terapia să se desfășoare într-un Centru specializat, procurarea materialelor și găsirea terapeuților vor intra în responsabilitatea Centrului.
Important!
Imediat după aflarea diagnosticului, pentru a reuși să ajutați cât mai eficient copilul este recomandat să citiți despre această tulburare. Este foarte important să înțelegeți tulburările ce se petrec în sfera socializării, a comunicării și limbajului, autoservirii, somnului și alimentației, jocului, în sfera cognitivă, motrică etc.
Este foarte important pentru copil ca dvs. să înțelegeți cu ce se confruntă el și faptul ca are nevoie de ajutor pentru a depăși aceste dificultăți, să înțelegeți faptul că problemele nu vor dispărea de la sine ci doar printr-un program intens de terapie.
Terapia este una de durată, destul de costisitoare dar cu ajutorul ei se pot obține rezultate uimitoare. Copilul poate ajunge la un grad de autonomie care să-i permită să frecventeze scoala de masă sub supravegherea unui însoțitor, iar în cele din urmă există șanse să ajungă un adult care să se descurce singur.
Obținerea certificatului de dizabilitate
Autismul se încadrează în gradul sever de dizabilitate. Certificatul de dizabilitate îl eliberează Comisia Națională de Stabilire a Dizabilității și Capacității de Muncă și are următoarele avantaje:
– alocații sociale de stat ;
– alocații pentru îngrijire, însoțire și supraveghere ;
– compensații pentru servicii de transport ;
– ajutor material.
Leave a Reply