Uncategorized

Conferința de lansare a proiectului Ajutor pentru copiii cu TSA și boli genetice rare

Azi, 14 august 2018, in incinta Summit Events, a avut loc Conferinta de lansare a proiectului ”Ajutor pentru copiii cu tulburare din spectrul autist si boli genetice rare din Republica Moldova”. Proiect finantat de Agenția Ceha pentru Cooperare și Dezvoltare prin intermediul ADRA Cehia și implementat de ADRA Moldova în parteneriat cu AO SOS Autism.
La Conferință au fost prezenți oaspeti de rang înalt: dna Ministră a Sanatatii, Muncii și Protecției Sociale a RM – Svetlana Cebotari, și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în RM – dl Zdeněk Krejčí, care și-au exprimat intenția de a colabora pentru a îmbinătăți cadrul legal si serviciile destinate persoanelor cu autism si boli genetice rare din RM.
Desemenea situația la moment din țară au prezentat-o dna Jana Chihai, Coordonator Programul Naţional de Sănătate Mintala (PNSM), și dna Virginia Rusnac, Director al Centrului Republican de Asistenţă Psihopedagogică.
La conferință au mai fost prezenți Ambasadorii autismului, care au vorbit despre experienta proprie de interactiune cu persoanele cu autism: dna Luminita Suveica și Stela Danila.
Deasemenea au vorbit reprezentanți ai ONG-urilor partenere în proiect (Asociaţia Obștească ”Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin”AO Copiii PloiiAO „PRIMA”, AO OSORC Tiraspol, Centrul Genetic de Excelență din RM, Institutul Mamei si Copilului), reprezentanți ai ONG-urilor de părinți, directori ai școlilor incluzive, parinti de copii cu autism si copiii cu autism.
Toti si-au exprimat speranta ca situatia copiilor cu autism se va imbunatati dupa 4 ani de activitati ale proiectului, care va cuprinde multe domenii: servicii de sănătate, diagnostic, evaluare, incluziunea in invatamant, dar si cea socială, ateliere vocationale, cursuri si instruiri atat pentru parinti cat si pentru terapeuti.
Multumim din suflet tuturor celor care au fost prezenti, tuturor care s-au implicat in organizare, tuturor vorbitorilor si jurnalistilor care au fost prezenti, in pofida perioadei estivale.
Multumim echipei noastre #SOSAutism care a lucrat ca un mecanism bine uns  si erau deosebit de frumosi! Va prinde bine albastrul, dragi colegi 

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.