Uncategorized

„Ne-a unit durerea și dorința de a schimba fundamental lucrurile”

interviu cu Liuba Baciurin, Președinta A.O. „Autism Hope”, Bălți

Asociația Obstească „Autism Hope” este o organizație non-guvernamentală, apolitică, înființată de părinții copiilor cu autism din m. Bălți în mai 2019 cu scopul de a susține și a oferi sprijin copiilor cu TSA și familiilor acestora.

OG: Dna Baciurin, vă rog să ne povestiți de unde a apărut nevoia și cum s-a constituit organizația dvs?

LB: Autoritățile au promis de nenumărate ori că vor deschide un centru pentru copii cu autism în locul școlii speciale care a fost închisă, însă așa și au rămas promisiuni. Iar procesul de incluziune școlară în instituțiile generale de învățământ decurge anevoios. 

Așa sau altfel noi între noi părinții cu copii cu autism ne cunoșteam și comunicam. 

În data de 2 aprilie 2019 Serviciul de Asistență Psihopedagogică din mun. Bălți a organizat un seminar, unde a fost prezentată o terapie de recuperare a copiilor cu autism prin sport și unde au fost invitate mai multe mămici.  La acea întâlnire a pornit inițiativa de a deschide grupa specială la Bazinul din oraș pentru copiii noștri și inițiativa de a ne uni cumva, noi părinții, pentru a fi o voce comună în dialogul cu Autoritățile Publice Locale. De aceea în mai 2019, împreună cu mai mulți părinți cu copii cu autism și alte afecțiuni din municipiul Bălți am fondat Asociația Obștească „Autism Hope”. Ne-a unit durerea și dorința de a schimba fundamental lucrurile în următorii ani.

OG: Să înțeleg că sunt multe familii care cresc copii cu autism în Bălți. Cate sunt mai exact?

LB: Îmi vine greu să răspund la această întrebare, în deosebi în situația actuală impusă de pandemia Covid-19. Din informațiile oferite de Serviciul de Asistență Psihopedagogică din mun. Bălți, la ei la evidență sunt circa 50 de copii cu autism diagnosticați, însă nu toți au certificat de încadrare în grad de dizabilitate.

Noi, deși activăm de puțin timp am reușit să unim o comunitate de peste 35 de familii cu copii cu autism și alte afecțiuni din municipiul Bălți și alte circa 20 de familii din nordul Moldovei. Sunt foarte mulți părinți frustrați de faptul că  societatea le respinge copiii, și de aceea își ascund problemele. Chiar și la noi în asociație sunt părinți care ascund dificultățile cu care se confruntă în creșterea copiilor să-i, se rușinează și nu au curajul să vorbească deschis. De aceea punem mult accentual pe lucrul cu părinții.

Din observațiile noastre (inclusiv chestionarea membrilor asociației) și a partenerilor noștri din domeniu, constatăm că efectele pandemiei asupra familiilor cu copii cu autism sunt deja și vor fi dramatice din cauza limitării activității școlare și reducerea socializării. De asemenea sistarea activității centrelor de recuperare și reabilitare din mun. Bălți, cât și dificultățile apărute la evaluarea și depistarea timpurie a acestor tulburări, v-a duce la o majorare considerabilă de cazuri noi diagnosticate odată cu finisarea pandemiei.

OG: Care sunt serviciile prestate de către organizația dvs?

LB: La sediul Autism Hope din incinta grădiniței nr. 30 “Andrieș”, mun. Bălți, organizăm diverse evenimente, activități de recuperare, terapie comportamentală,  ateliere de creație pentru copiii din asociație și momente de respiro pentru părinții lor. În parteneriat cu APL și Școala Sportivă Specializată Copii și Juniori Rezerve Olimpice de probe pe apă mun. Bălți, activează 2 grupe de înot pentru beneficiarii asociației. 

În vara 2020 am întemeiat Platforma Municipală pentru Incluziunea Persoanelor cu Autism – în cadrul căreia sau încheiat și vor fi încheiate acordurilor de colaborare cu toate Instituțiile instructiv educative din mun. Bălți care optează pentru incluziunea persoanelor cu TSA în viața socială, economică și culturală. Proiectul prevede activități în comun, seminare, consiliere și organizarea campaniilor de sensibilizare pentru a reduce distanța dintre copiii cu autism, părinți și toți specialiștii implicați în recuperarea lor din mun. Bălți. Deja au fost organizate câteva seminare on-line, iar săptămâna viitoare așteptăm un expert internațional cu un atelier pentru părinți.

De asemenea, pentru a sensibiliza societatea cu privire la problema autismului, Asociația realizează diverse activități și campanii de advocacy. Recent am încheiat proiectul „Sunt un Super-Erou!” – implementat cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele acordate de Suedia. Scopul proiectului a fost să arătăm, prin intermediul fotografilor,  copiii cu autism și alte afecțiuni, care există, fac parte din comunitate și pot fi incluși în viața socială.  De asemenea, ne-am dorim să oferim copiilor cu autism și familiilor lor oportunitatea de a capta amintiri speciale într-un mediu blând și sigur. Experiență frumoasă și reușită care să le ajute să depășească temerile și frustrările înrădăcinate. 

Sperăm  să putem și pe viitor să realizăm astfel de proiecte reușite.

OG: De curând ați desemnat trei persoane din organizație să beneficieze de cursul Tehnici Moderne de Intervenție în Autism și alte Dizabilități Asociate, care este prestat de AO SOS Autism. Care este importanța acestui curs pentru beneficiarii din Bălți?

LB: Datorită parteneriatului cu FEDRA și A.O. SOS AUTISM, în luna decembrie, un specialist și doi membri voluntari de la Asociație beneficiază de cursul „Tehnici moderne de intervenții integrate în autism și alte dezabilități asociate”. Ne bucură foarte mult această oportunitate deoarece avem posibilitatea să aducem terapia mai aproape de casă. Și pe această cale doresc să mulțumesc Echipei A.O. SOS AUTISM și în special Dnei Aliona Dumitraș și Dnei Olga Guzun care au fost alături de noi, ne-au ajutat și ne-au ghidat de la începutul inițiativei noastre părintești.

OG: Ce planuri de viitor are organizatia dvs?

LB: În acest an ne propunem diversificarea serviciilor existente, cât și angajarea încă a 2-3 specialiști pe care să continuăm să-i instruim în ABA (Analiza Comportamentală Aplicată). Pentru aceasta suntem în căutarea finanțării constante pe termen mediu și lung. Am fost incluși în Lista beneficiarilor desemnării procentuale (2% din impozitul pe venit) și  vom continua să scriem proiecte la diverse organizații locale și internaționale.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului ”Ajutor pentru copiii cu autism (TSA) și boli genetice rare din Moldova” finanțat de Agenția Cehă de Dezvoltare și Cooperare și implementat de Adra Republica Cehă și ADRA Moldova în parteneriat cu AO SOS Autism.

Autor: Olga Guzun, director Centrul Social SOS Autism

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.