Uncategorized

Serviciul Echipă mobilă – un far pentru familiile copiilor cu autism

Tatiana este mămica unui copil cu autism de aproape 4 anișori. Primele semne le-a observat când băiețelul avea 2 ani. Fiind perioada post carantină, neurologul a asigurat-o că felul în care se comportă copilașul este absolut ”normal”. Iar când a apărut al doilea copil toate semnele au fost puse pe seama stresului și geloziei. Dar, când Săndel a început să frecventeze grădinița, Tatiana a înțeles totuși ca ceva nu merge bine și atunci au început  investigațiile.

Astfel Tatiana și Săndel au ajuns la Centrul Medico-Social SOS Autism, unde li s-a spus că trebuie să înceapă terapia comportamentală. Și fiindcă lista de așteptare pentru un loc în Centru Social SOS Autism era foarte lungă, Tatianei i s-a oferit ca și alternativă să fie inclusă într-un soi de experiment, un serviciu pilot – echipa mobilă pentru copiii cu autism.

”Echipa mobilă – se asociază în percepția mea cu „ambulanța”, ne spune Elena Helbeti, coordonatorul serviciului echipă mobilă al AO SOS Autism. Cum funcționează echipa mobilă? În primul rând, după stabilirea diagnosticului, există o listă de copii ai căror părinți au nevoie de această alternativă specială – terapie „acasă”. De regulă sunt aleși copiii care, din diverse motive, nu au posibilitatea de a vizita centrul și de a primi asistență calificată.

Avantajele echipei mobile sunt oferirea la domiciliu a întregii game de servicii pe care beneficiarul le-ar putea primi în cadrul centrului social.

Echipa mobilă are un psiholog, un coordonator de program, un logoped, un kinetoterapeut și un psihoterapeut comportamental care este responsabil de implementarea programelor.

Durata terapiei este de 1 oră, durata muncii kinetoterapeutului este de 40 de minute, vizita logopedului este de 30 de minute.

”Ne-am simțit foarte norocoși că am putut beneficia de acest serviciu”, menționează Tatiana. ”Fiind iarna și având bebeluș a fost foarte comodă terapia la domiciliu. Personalul a fost foarte profesionist, au fost realizate toate orele propuse de terapie, kinetoterapie, logopedie și monitorizare. Copilul a răspuns foarte bine terapiei, iar rezultatele nu au întârziat sa apară chiar din primele săptămâni. Noi, părinții suntem bucuroși și vă mulțumim pentru munca depusă.”

Munca acasă are specificul său. Mediul de ”acasă” și contactul mai strâns cu părinții transferă acest contact dintr-unul mai formal, într-unul personal. Lucrând de acasă, specialiștii pot vedea întregul spectru comportamental atât al părintelui, cât și al copilului, ceea ce nu este întotdeauna posibil într-un Centru Social. Mediul de acasă permite să fie identificați declanșatorii care cauzează un anumit comportament și permite specialistului să reacționeze imediat, sau să sugereze părintelui cum să lucreze cu acest comportament.

Prima trăsătură distinctivă a echipei mobile a AO SOS Autism de alte servicii de același gen este unicitatea acesteia în Moldova. Este prima echipă mobilă care lucrează și este specializată exclusiv pe copii diagnosticați cu autism.

A doua diferență o reprezintă specialiștii. Această echipă mobilă angajează specialiști certificați, calificați, care au o vastă experiență și iubesc ceea ce fac.

A treia latură distinctivă este o abordare individuală și personalizată a fiecărui copil.

A patra latură distinctivă este că, fiecare din specialiștii echipe mobile are propriul set de jucării care îl posedă în permanență și utilizează în munca zilnică.

De asemenea, echipa mobilă instruiește părinții, îi familiarizează cu noțiunile de bază ale terapiei bazate pe analiza comportamentală aplicată, metode de lucru, formatul de lucru, răspunde la întrebările frecvente și îndrumă părintele.

”O mamă extraordinară mi-a spus odată: ”dragă Elena, ești farul meu. Mă ajuți să navighez prin toată marea de informații și să nu mă blochez în toate acestea, mă ajuți să pun totul la locul său și să merg mai departe”. Consider că echipa mobilă este și poate fi acel far, care la început va ajuta la orientarea părintelui, va ajuta la analiza situației și va pune totul la locul său”, ne spune Elena.

Serviciul Echipa mobilă este prestat de către AO SOS Autism, cu suportul proiectului „Sprijin pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030″ finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Autor: Olga Guzun, director Centru Social SOS Autism

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.