despre autism, Legislatie, Sunt Părinte

Părinții copiilor cu autism și boli genetice rare beneficiază de instruiri în self advocacy

S-a încheiat seminarul de trei zile în self advocacy pentru părinți, organizat de AO SOS Autism în cadrul proiectului ”Ajutor pentru copiii cu autism și boli genetice rare”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Cooperare.

În cadrul seminarului au fost abordate teme importante pentru părinții de copiii cu autism cum ar fi: Ce este discriminare, cum o pot părinții recunoaște și preveni în cadrul unei instituții de învățământ; Ce drepturi au persoanele cu dizabilități conform Convenției Drepturilor Omului la care Republica Moldova este semnatară; Ce este o campanie de advocacy și ce putem obține prin ea?

”Este foarte binevenit acest training, mai ales când noi mamele de adolescenți cu autism tocmai am scris o scrisoare deschisă către autorități în speranța că acestea ne vor rezolva problema continuării studiilor post-gimnaziale a copiilor noștri. Deoarece după clasa a 9-a nu există nici o instituție de învățământ în țara asta care ne-ar accepta copiii. Eu sunt nevoită să-mi țin copilul acasă. La acest seminar am avut parte de o consultație referitor la întocmirea scrisorii și cum să procedăm mai departe”, relatează Maria Dumbrăveanu, mamă de adolescent cu autism.

”Ne-am dorit enorm acest training pentru părinți”, adaugă Aliona Dumitraș, director executiv AO SOS Autism, ”deoarece anume părinții sunt forța mortice care poate duce la schimbări pentru copiii noștri în această țară. Avem exemple nenumărate la nivel international, unde datorită părinților s-au obținut lucruri mari: terapie achitată de stat, deschiderea centrelor de stat în regiuni, incluziune de calitate, muncă asistată, etc. Ne dorim părinți informați care să dețină instrumente adecvate pentru o colaborare eficientă cu instutuțiile statului.”

Seminarul a fost moderat de specialiștii de la AO CAJPD: Vitalie Meșter, Gheorghe Bosîii, Ion Cibotărică, Ion Bulicanu și face parte dintr-un ciclu de seminare pe self advocacy, care ulterior se vor desfășura și în regiunile Nord, Sud ale Republicii Moldova și regiunea Transnistreană.

În Chișinău au beneficiat de acest seminar 31 părinți.

Autor: Olga Guzun, PR Manager AO SOS Autism

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.