despre autism, stiri, Sunt Părinte

În stânga Nistrului există persoane cu autism și organizații care le asistă

Specialiștii Centrului de Resurse și Abilitare SOS Autism își ajută colegii din Tiraspol să desfășoare ședințe de terapie a copiilor cu autism.

După o instruire inițială, pe 25 februarie 2020 a avut loc o primă sesiune de coordonare în cadrul proiectului ”Abilitare și schimb de experiență în domeniul autismului pe ambele maluri ale Nistrului”. Acesta este realizat de Asociația Obștească SOS Autism cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Cât să dureze și cum să se desfășoare ședințele de terapie, cum trebuie abordați copiii cu comportament agresiv și cei care nu au nicio motivare – sunt câteva dintre problemele puse în discuție de specialiștii de la Centrul de Reabilitare OSORC din Tiraspol.

”Una dintre cele mai mari probleme e că durata ședinței de terapie – 40 de minute – este insuficientă. Părinții vin la Centrul nostru de la mare depărtare, călătoresc câte o oră într-o direcție, apoi o oră înapoi. Evident că ei își doresc ca cele 40 min petrecute în terapie să fie foarte eficiente. Nu avem timp pentru pauze sau pentru joc cu copilul. Desigur peste un anumit timp, copilul începe să evite sarcinile impuse și manifestă comportamente nedorite, ceea ce duce la imposibilitatea continuării procesului de învățare”, ne mărturisește Olga, terapeut OSORC.

”În acest caz, specialistul va trebui să explice părinților că pauzele și jocul sunt absolut necesare în timpul terapiei. Doar un copil fericit este capabil să învețe mult și continuu. Folosind metode ca impunerea și pedeapsa, provocăm comportamente nedorite și în momentul când acestea apar, învățarea nu mai este posibilă. Mai bine să învățăm mai puține obiective în 40 de minute, dar ele să fie memorate pentru totdeauna. În plus, atât părinții, cât și specialiștii trebuie să înțeleagă: pe primul loc este copilul. El este beneficiarul direct al serviciilor terapeutice, deci terapeutul va asculta întotdeauna mai întâi copilul, apoi părintele și va face așa cum este mai bine pentru copil”, a răspuns Oleg Breslauhov, psiholog-coordonator la Asociația SOS Autism, analist comportamental în curs de acreditare BCBA.

Centrul de Reabilitare OSORC este o organizație din partea stângă a Nistrului, fondată de părinți care au copii cu dizabilități, inclusiv autism, și care s-au reprofilat ca să devină specialiști pentru copiii lor și alți micuți.

AO SOS Autism și-a luat angajamentul, prin proiectul pe care îl implementează, să asigure mentorat pentru specialiștii de la OSORC care lucrează cu persoanele cu autism pentru o perioadă de jumătate de an.

Proiectul ”Abilitare și schimb de experiență în domeniul autismului pe ambele maluri ale Nistrului” este parte a platformei Sănătate a Programului Uniunii Europene ”Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Scopul acestui program este de a apropia locuitorii celor două maluri ale Nistrului prin implicarea lor în proiecte de dezvoltare comune.

 

Olga Guzun, PR Manager AO SOS Autism

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.