despre autism, Legislatie, stiri

Testarea abilităților de viață pentru copiii cu autism este vitală

Azi, 9 ianuarie 2020, a demarat trainingul întitulat ”Evaluarea după AFLS”, moderat de Dr. Michael Mueller Ph.D., BCBA-D. Trainingul se desfășoară în cadrul proiectului ”Abilitare și schimb de experiență în domeniul autismului pe ambele maluri ale Nistrului”, dezvoltat de AO SOS Autism cu suportul financiar al Uniunii Europene, acordat prin Programul UE ”Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova, și cu cofinanțare din partea Republicii Cehe prin intermediul proiectului ”Ajutor pentru copiii cu autism și boli genetice rare”, implementat de AO ADRA, în parteneriat cu AO SOS Autism.

”Niciun program de intervenție nu poate fi conceput fără să aibă la bază o testare a abilităților persoanei”, ne comunică Dr. Mueller. ”ABLLS-R și AFLS, la moment, sunt cele mai populare și mai exacte teste de evaluare, care se bazează și au ca reper nivelul de dezvoltare tipică. ABLLS-R este un test care se utilizează de la vârsta de 0 la 5 ani, deși este vorba despre evaluarea dezvoltării timpurii. Dar, lucrând la revizuirea ABLLS, am întâlnit persoane cu autism ale căror programe au rămas neschimbate de ani de zile, concentrându-se pe aceleași abilități (de exemplu, învățarea sunetelor la adultul de 22 ani), or acest lucru nu este acceptabil și nici adecvat. De aceea am simțit nevoia de a crea un alt test – AFLS, centrat pe evaluarea abilităților de viață. Nu are rost să înveți jocul cu păpușa o persoană de 19 ani decât dacă acesta este un pas spre învățarea maternității, altfel aceasta este o abilitate inutilă la această vârstă. Indiferent dacă sunteți părinte, profesor sau îngrijitor, AFLS poate fi împărtășit cu oricine, deoarece este destinat să fie lucrat în colaborare cu selectarea sarcinilor și administrarea evaluării.  De fapt, acest sistem a fost creat pentru a permite părinților, educatorilor și profesioniștilor să creeze programe semnificative și de succes, care ajută indivizii în dobândirea cu succes a competențelor.”

”Trainingul este foarte practic și util și este absolut extraordinar să-l primim exact de la sursă! Au fost furnizate o mulțime de informații utile, mi-am completat unele lacune informaționale, și chiar am obținut  noi cunoștințe. Instruirea a arătat importanța dezvoltării abilităților funcționale la copiii cu TSA, cum se utilizează această evaluare și cum ne poate ajuta în munca de zi cu zi”, afirmă Violeta Bruma, psiholog, terapeut comportamental, angajat al AO SOS Autism.

Dr. Mueller și-a obținut doctoratul în Psihologie școlară la Universitatea din Mississippi de Sud în 2002. Co-fondator al Southern Behavioral Group, dr Mueller a practicat analiza comportamentală aplicată cu copii cu autism la domiciliu, școală publică, școală privată, locuințe rezidențiale, case comunitare, clinici și altele.

Dr. Mueller este autorul a 9 cărți, 5 capitole de carte și 25 de articole în diferite jurnale de specialitate. A susținut peste 100 de prezentări la conferințe în Statele Unite și pe plan internațional.

La training participă 40 psihologi, 7 dintre care vin din partea stângă a Nistrului. Etapa care urmează trainingului este traducerea și validarea testului AFLS in Moldova, pana la finalul anului 2020.

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.