despre autism, Legislatie, mama, stiri, Sunt Părinte

A fost prezentat primul Protocol Clinic Național în autism

Pe 19 decembrie, în Sala Roșie a Summit Events, a avut loc conferința stiințifica a SPNPPC „Inovatii in recuperarea tulburarilor de spectru autist. Primul protocol clinic national”.

Sala a fost arhiplină, deși intrarea a fost cu plată. Organizatorii au anunțat că numărul de înregistrări pentru prezența la conferință au fost mult peste așteptări.

Un eveniment care s-a vrut inițial pentru specialiștii din domeniul medicinei, s-a transformat într-o conferință aproape națională, dat fiind lacomia de cunoștințe pe care o are publicul larg, dar și lucrătorii medicali despre această tulburare și metodele de intervenție.

”Un document pe care l-am așteptat 5 ani”, discutau cei prezenți în sală.

”Deși urmează încă o cale lungă, pentru că Protocolul urmează să fie întărit în ultimă instanță de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, apoi toți medicii necesită instruiri în baza Protocolului, totuși este un pas important cel pe care îl facem azi aici. Și eu în practica mea am întâlnit familii cu copil cu autism și recunosc, nu știam unde să-i refer…” s-a pronunțat dna doctor Ninel Revenco, vicedirector cercetare, transfer tehnologic, inovații IMSP Institutul Mamei și Copilului.

Protocolul a fost prezentat de dna Jana Chihai, Președinta SPNPPC, conferențiar universitar, Catedra Psihiatrie, Narcologie și Psihologie Medicală USFM ”N. Testemițanu”.

”Eu sunt psihiatru de adulți”, a ținut să menționeze dna Chihai, și a fost o mare provocare pentru mine să mă aventurez în acest domeniu. Și când am văzut cât este de lucru… Am intrat în esența a foarte multe probleme – de la investigațiile tractului gastrointestinal (impactul căruia asupra autismului îmi părea de domeniul fantasticului) și terminând cu testele de diagnostic, screening, evaluare”.

Protocolul Clinic Național în autism este un document de căpătâi pentru medici, care punctează tot parcursul pacientului cu autism, de la screening și stabilirea diagnozei, până la tratamente medicamentoase, terapii și îngrijire. S-a menționat că nu există tratament medicamentos pentru autism ci doar pentru tulburări asociate. S-a menționat că neurolepticile și antipsihoticele nu se vor administra decât în cazuri foarte rare de abuz asupra sinelui sau a altor persoane.

S-a făcut apel la medicii de familie să fie cu bună credință și să efectueze screeningul obligatoriu în autism la vârsta de 18 luni.

AO SOS Autism a fost reprezentată la această conferință de către dna Director executiv Aliona Dumitraș și dna Victoria Garștea, medic de familie, psihoterapeut comportamental.

Pentru prima dată s-a declarat că, o organizație neguvernamentală fondată de părinți efectuează screeningul în autism, și are procurate testele de referință în acest domeniu și deține licența de activitate.

Despre criterii de diagnostic și screening a vorbit Victoria Garștea, care a atenționat deasemenea că ”Este foarte importantă evaluarea nivelului de inteligență la copiii cu autism, deoarece este demonstrat că mai mult de jumătate dintre aceștia au inteligența medie și mult peste mediu”.

Dna Aliona Dumitraș a demonstrat că centre de abilitare a copiilor cu autism pot exista, pe modelul Centrului SOS Autism, și statul poate prelua experiența ONG-urilor pentru viitor.

”Pe cât de puțin se cunoaște despre autism la noi în țară, pe atât de mic este ajutorul din partea statului”, menționează dna Dumitraș. ”Protocolul în autism este un pas mare pentru noi, pentru că ni-l dorim demult. Și pentru organizația noastră el înseamnă în primul rând validarea Analizei Comportamentale Aplicate (ABA) în Republica Moldova. AO SOS Autism a recomandat insistent ca în Protocol să fie incluse și terapiile bazate pe ABA, PECS și TEACH, ca metode de tratament în autism. Mai mult, în proiectul Ajutor pentru copiii cu autism și boli genetice rare, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Cooperare și implementat de ADRA Moldova și AO SOS Autism, ne-am propus să capacităm cu teste de diagnostic instituțiile specializate ale statului, printre care și Catedra de Psihiatrie, Narcologie și Psihologie Medicală USFM ”N. Testemițanu”.

Amintim că autismul este o tulburare neurologică de dezvoltare care afectează comunicarea verbală și nonverbală, interacțiunea socială și este caracerizată prin comportament stereotip-repetitiv. Un procent din populația Pământului suferă în prezent de autism, iar rata anuală de creștere a numărului de persoane care se nasc cu această tulburare este de treisprezece procente.

Autor: Olga Guzun, PR Manager AO SOS Autism

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.