despre autism, mama, stiri, Sunt Părinte

Unii copii cu autism ajung la performanţe deosebite în domeniile pe care le studiază

Unii oameni cred că ei nu aud. Alţii, că nu sunt capabili să înţeleagă. Considerată în trecut o afecţiune rară, autismul începe să devină un diagnostic de care auzim tot mai des. Primul erou al campaniei „Diferiţi, dar la fel” este Matei Guzun, un băieţel de 8 ani care sparge stereotipurile despre autism. Am petrecut o zi cu el şi cu familia lui, l-am însoţit la şcoală şi la activităţile pe care le practică şi i-am admirat performanţele. Vă invităm să-l cunoaşteţi şi voi.

În familia Guzun dimineţile sunt pline de zâmbete, iubire şi … de multă grabă. Olga, mama lui Matei, este cea mai matinală, se trezeşte devreme ca să facă dejunul şi să-şi pregătească micuţii pentru şcoală şi grădiniţă. Într-o astfel de dimineaţă am ajuns şi noi acasă la ei. Matei este astăzi un copil aproape independent, care îşi spală singur dinţii şi îşi ia să mănânce atunci când îi este foame. Dar nu a fost mereu aşa. În autism este nevoie de ani de terapie pentru învăţarea unor acţiuni care ni se par fireşti pentru un copil tipic.

Fără terapia comportamentală, cunoscută şi sub denumirea de “ABA”, un copil cu autism nu are nicio şansă de reabilitare. Însă această terapie trebuie să facă parte non-stop din viaţa unei persoane cu autism.

După dejun, l-am însoţit pe Matei la şcoală, acolo unde este aşteptat în fiecare dimineaţă de Vlad, însoţitorul lui. Matei frecventează o şcoală obişnuită şi nu se deosebeşte cu aproape nimic faţă de colegii lui. Doar prin aceea că este unicul elev care are alături un supraveghetor. Vlad îndeplineşte adesea rolul de traducător al unor lucruri abstracte. Cum ar fi, de exemplu, o problemă de matematică.

Vlad este astăzi cel mai bun prieten al lui Matei. Pentru că-l înţelege şi îl iubeşte.

La şcoală, Matei este un copil exemplar. Are o relaţie specială şi cu profesoara lui, care îşi instruieşte egal elevii, cu aceeaşi programă şcolară. Fiecare copil este unic, mărturiseşte dascălul, nu doar Matei.

Activităţile lui Matei nu se termină la şcoală. Cea mai nouă pasiune a lui este robotica, aşa că, de trei ori pe săptămână, băiatul merge la o academie pentru copii, unde creează roboţi şi programe. Tot acolo, Matei îşi perfecţionează limba engleză, pe care o vorbeşte de la trei ani.

Cam aşa arată o zi din viaţa lui Matei. Un copil care are parte de multă iubire, acceptare şi înţelegere. Olga, mama băiatului, face astăzi parte din echipa SOS Autism şi încearcă zilnic să le vorbească oamenilor despre lumea acestor copii. O lume unde nu există răutate, discriminare sau diferenţe.

 

Sursă: tvrmoldova.md

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.