
Corina Bădărău este mama unui băiețel de 5 ani, pe nume Elvis, care a fost diagnosticat cu tulburare de spectru autist (TSA). Pentru Corina, acceptarea diagnosticului a fost o provocare imensă, dar fiecare zi este o luptă continuă pentru a-l ajuta pe Elvis să se dezvolte și să se adapteze într-o lume care poate fi copleșitoare. În acest interviu, Corina împărtășește experiențele sale și modul în care cursul de instruire “Tehnici moderne de intervenție în autism și alte dizabilități associate” i-a schimbat viața.

Începutul provocărilor
„Elvis a început să prezinte semne de TSA după vârsta de 2 ani” – spune Corina. „Am observat mai multe comportamente specifice, cum ar fi mersul pe vârfuri, rotitul în cerc în timp ce se uită la mâini, lipsa contactului vizual, lipsa de imitare și un joc neadecvat. Avea preferințe foarte stricte – mergeam mereu pe aceleași drumuri și vizitam aceleași locuri. Era foarte rigid în rutina lui”- menționează mama.
Oportunități de instruire
„Am aflat despre cursul de instruire de la o angajată a SOS Autism. Ea, împreună cu administrația centrului, a decis să îmi ofere această oportunitate, observând cât de dificil îmi era să gestionez comportamentul lui Elvis”, explică Corina. „Am fost încântată de propunere, deoarece simțeam cu adevărat nevoia unei instruiri pentru a înțelege mai bine cum să lucrez cu copilul meu.”
„Cursul mi-a oferit atât teorie, cât și practică. Am învățat strategii de cooperare și tehnici pentru a gestiona comportamentele lui Elvis. Mi s-a explicat cum să-l abordez și cum să evit comportamentele nedorite, deoarece el obișnuia să mă manipuleze foarte mult ca mamă”, mărturisește Corina. „Am început să aplic strategii de intervenție comportamentală bazate pe funcții. Cursul m-a învățat să identific funcțiile comportamentului folosind metoda ABC: Antecedent, Comportament și Consecință. Acest lucru m-a ajutat să previn multe comportamente ieșite din comun ale lui Elvis, fie că încerca să obțină ceva, să scape de o situație, sau să caute o stimulare senzorială.”
Impactul cursului asupra relației mamă-copil
„După acest curs, am devenit mult mai încrezătoare în relația cu Elvis. A început să mă asculte mai mult, iar comportamentul lui în mediu este mai adecvat. În plus, cooperarea lui a crescut atunci când este vorba de luarea unor decizii”, adaugă Corina.
Nevoia de sprijin pentru părinți și susținerea din partea statului
„Noi, părinții de copii cu TSA, avem nevoie constantă de învățare pentru a ne fi mai ușor cu ei. Orice fel de cursuri ar fi benefice – fie despre comportament, fie despre activități de terapie. Ar fi ideal ca părinții să învețe cum să se ocupe mai mult de copiii lor. De asemenea, susțin ideea de a ajuta părinții cu un plan de activități care să continue terapia de la centru acasă, adaptat pentru fiecare copil în parte”, afirmă Corina. „Aș dori să subliniez că ar fi necesar ca statul să se implice mai mult în susținerea acestor părinți, care, adesea, sunt disperați și nu beneficiază de niciun ajutor. Sunt foarte puține centre pentru copiii cu autism din Moldova, iar lipsa sprijinului face ca viața să fie extrem de complicată pentru noi”, încheie Corina.
Povestea Corinei Bădărău, ca și a altor mame aflate în situații similare, reflectă lupta zilnică a multor părinți care încearcă să ofere o viață mai bună copiilor lor cu autism. Sprijinul educațional, accesul la cursuri și o mai mare implicare a autorităților, fapt care după părerea ei, ar putea face o diferență semnificativă în viețile acestor familii.
Studiile internationale arată că doar 5-17% din persoanele cu autism au o viață socială satisfăcătoare și funcționează adecvat într-un mediu protejat găsim în din „Tulburări de spectru autist la copil și adult” – Protocol clinic național, Chișinău 2019, pag.8. Cercetările arată că părinți care se implică activ alaturi de copii pe parcursul terapiilor, rezultatele acestora sunt mult mai bune decât la cei care renunță să o facă.
În cadrul acestui proiect dedicat sprijinirii familiilor cu copii cu TSA, au fost instruite șase mame, patru din Republica Moldova și două refugiate din Ucraina. Aceste mame au beneficiat de formare în tehnici moderne de intervenție pentru autism și dizabilități asociate, având ca scop îmbunătățirea abilităților copiilor lor. Cursul a inclus evaluarea abilităților copiilor și elaborarea unui program ocupațional de intervenție individualizat. Printre metodele utilizate s-au numărat Discrete Trial Teaching (DTT), învățarea în mediu natural (NET), precum și tehnici de modelare și secvențiere a răspunsurilor. Impactul acestui proiect este unul semnificativ asupra vieții acestor familii, deoarece le-a oferit pe termen lung instrumentele necesare pentru a face față provocărilor cu care se confruntă zi de zi.

“Acest articol a fost realizat de Asociația Obștească SOS Autism în cadrul programului „Ukraine war: OPD led disability inclusive response and recovery (Phase 2)”, implementat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din R. Moldova în parteneriat cu European Disability Forum (EDF) cu suportul financiar al Fundației Cristian Blind Mission (CBM)”. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt cele ale autorului și nu reflectă în mod necesar cele ale EDF și ale altor finanțatori. Asociația Obștească SOS Autism deține întreaga proprietate și control editorial asupra conținutului acestui document”.
Leave a Reply