Uncategorized

Comunicat de presă

5 280 000 coroane cehe pentru cercetare în autism în Moldova

În februarie 2023 s-a dat startul proiectului ”Autismul – epidemia secolului 21” finanțat de Agenția de Dezvoltare și Cooperare a Republicii Cehe și implementat de AO SOS Autism, AO FEDRA din RM în parteneriat cu ADRA Cehia.

Scopul proiectului este: Creșterea disponibilității serviciilor pentru persoanele cu spectru autist și tulburări genetice în Moldova prin îmbunătățirea cadrului legislativ.

Pentru realizarea acestui scop, Republica Cehă a donat 5 280 000,00 coroane cehe.

”La moment în Republica Moldova nu există o statistică clară referitor la numărul copiilor cu autism. Conform datelor oficiale din 2022, avem 942 copii cu autism în toată țara. Or serviciile Centrului nostrum Social sunt suprasolicitate, iar la Centrul nostru medical, zilnic se înscriu trei familii noi pentru diagnoza în autism. Și foarte multe instituții școlare și preșcolare, centre de zi pentru copii cu dizabilități se adresează organizației noastre pentru consultanță și instruire. Bănuim deci că sunt mult mai mulți copii decât arată statisticile oficiale. Copii de care statul nu știe și care, respectiv, nu primesc nici un ajutor, nu sunt vizibili. Pentru a face schimbări majore în legislație, avem nevoie de o cifră cât mai aproape de realitate. Deaceea am conceput și demarat acest proiect, care de fapt este o cercetare amplă a numărului de copii cu autism din Republica Moldova. Astfel, din februarie până în decembrie curent, se va desfășura screeningul în autism la nivel național în toate instituțiile școlare și preșcolare din țară, cu sprijinul și ajutorul specialiștilor Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică”, ne spune dna Aliona Dumitraș, directoarea executivă a SOS Autism Moldova.

Potrivit organizațiilor societății civile care lucrează în această problemă, numărul copiilor cu TSA este mult mai mare decât datele oficiale și în mare parte nediagnosticat. Principalele motive sunt:

• Conștientizarea scăzută a părinților și a societății cu privire la TSA

• Screening insuficient pentru TSA

• Personal medical de specialitate insuficient și instrumente de diagnostic neadecvate pentru diagnosticarea corectă și în timp util a copiilor cu TSA

Ne punem mari speranțe în acest proiect, care vine să completeze un proiect mai mare, finanțat de Republica Cehă (”Ajutor pentru copiii cu autism și boli genetice din Moldova, partea II”), în care s-au inclus elaborare de legi și amendamente de legi care ar proteja drepturile persoanelor cu TSA din țara noastră.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Ajutor pentru copiii cu tulburare de spectru autist (TSA) și alte tulburări genetice din Moldova, II” cu suportul financiar Programul Ceh de Cooperare pentru Dezvoltare și implementat de ADRA Republica Cehă în parteneriat cu SOS Autism.

Autor: Olga Guzun, director Centrul Social SOS Autism

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.