Sunt Părinte

Analiza comportamentala aplicata

Analiza comportamentala aplicata
Analiza comportamentala sta la baza terapiei ABA (analiza comportamentala aplicata). Este o intreaga disciplina de studiu care ne ajuta sa intelegem de ce un comportament apare cu o frecevnta mai mare sau mai mica, de ce comportamente bine invatate dispar incet incet, cum putem modica un comportament si astfel sa obtinem rezultate mai bune, cum putem inlatura o consecinta si astfel sa scadem frecventa unui comportament. Este o disciplina riguroasa care are o multime de instrumente cu care opereaza.
Disciplina care se numeste Behavior analysis (analiza comportamentului) este cea care studiaza felul in care oamenii INVATA abilitatile / comportamentele de care au nevoie in viata. Studiaza felul in care copiii invata sa vorbeasca, sa foloseasca toaleta , sa se joace, cum tinerii invata sa danseze, sa munceasca etc. Analiza comportamentului ajuta oamenii (cu o multitudine de probleme) sa-si imbunatateasca viata.
Analiza comportamentala studiaza deci comportamentul.
Comportamentul este tot ceea ce o persoana face, incluzand aici activitatile fizice dar si pe cele cognitive, iar analiza comportamentala studiaza evenimentele din mediu care modifica / schimba comportamentul.
Pentru a observa modificarea comportamentului, este necesara o definitie comportamentala, masurabila, de exemplu “a invata bine” se poate traduce printr-o definitie comportamentala astfel: “a avea doar calificativul foarte bine”.  Defintia trebuie sa specifice exact ce comportament este inteles prin “a invata bine”. 

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.