#StamAcasă și #ÎnvățămOnline
Avem trei saptamani de când stăm în casă și două săptămâni de cînd învățăm online.
Ceea ce poate fi destul de… interesant în condițiile în care ai doi copii, unul dintre care cu necesități speciale.
Avantaje:
Facem sport în fiecare dimineață (15 min)
Am intrat în grupul comun cu copiii din clasă
Am învățat să comunicăm adecvat pe acest grup
Am învățat să răspundem la întrebări gen: Faceți vă rog o poză cu caietul elevului la limba română, sau Ajutați-mă vă rog cu temele. Am învățat că rolul unui prieten este să ajute.
Am învățat platforma Google Classroom, avem cont, primim teme, mici video, realizăm, încărcăm temele realizate, comentăm la postările profesoarei
Am învățat să tragem scaunul aproape de masă
Am învățat să răspundem la apelurile telefonice ale colegilor și să purtăm mici discuții cu ei.
Am învățat în sfârșit să compunem propoziții din patru cuvinte!! Deocamdată cu sens foarte evident și concret (”Pixul scrie pe foaia albă”), dar totul e înainte 😊
Am învățat să facem scheme în word, să aranjăm texte, să inserăm forme etc.
Am învățat ce este carantina, că facem rezerve de alimente, că trebuie să mâncăm dozat altfel ne crește burta și epuizăm rezervele. Am învățat ca mama și tata nu lucrează, respectiv nu primesc bani, respectiv nu putem avea fast food și dulciuri. Deci dozam dulciurile și am renunțat la fast food.
Am citit tot ce însemnă covid 19, inclusiv glume pe acesta temă. Am realizat împreună chiar și un video la această temă: https://www.youtube.com/watch?v=82NUyO-uchE&feature=youtu.be Respectăm toate aceste reguli!!
Dezavantaje:
Ne ia foarte mult timp, mai mult de jumătate de zi să facem temele. Și mie, pentru că trebuie să stau alături , altfel nu îndeplinește nimic, și lui, pentru că dacă la școală putea să mai sară un exercițiu, aici platforma nu prea dă voie 😊
Nu am deloc timp pentru al doilea copil
Nu am deloc timp pentru munca mea
Nu reușim să ieșim afară
Nu reușim să citim nimic adăugător
Cere de mîncare într-una
Concluzia pe care mi-am făcut-o în scurt timp:
Toate aceste lucruri duc la certuri. Urlăm unul la altul, îl impun să lase jocul, să vină la teme și efectiv să stea 6-8 ore pironit de scaun și focusat într-una (mulțumesc doamnei profesoară că nu ne restricționează timpul). Ceea ce pentru Matei este un chin. Avem mari probleme cu focusarea, în special pe materii care nu-I plac. Și lui nu-I place nici o materie care ține de școală. Iată dacă îl pui să programeze în Java script, o poate face ore în șir…
Când am aflat că carantina s-a prelungit până pe 15 mai… mi-am spus la rece că nu o să rezist.
Deci, m-am luat în mâini și mi-am propus următoarele Scopuri:
- Matei să devină autonom în a-și face singur temele.
- Matei să facă temele într-un timp cât mai scurt.
Soluțiile :
Am scos un ditamai text despre ce însemnă responsabilitatea (în engleză ca să înțeleagă mai bine) și l-am citit împreună.
Am făcut un regim al zilei, în care vizual am încercat să demonstrez că dacă face temele într-un timp util va avea o recompensă imensă – TIMP LIBER! Sper foarte mult că acest regim îl va disciplina pe el, dar și pe mine 😊
Am făcut un șir de materiale vizuale care să-i asigure suport în realizarea temelor în locul meu.
I-am arătat cum să caute în google sensurile cuvintelor necunoscute (careva în images, careva în dexonline, careva prin translate în engleză).
Un fenomen straniu însă l-am realizat în una din zile cu care am vrut de fapt să mă împărtășesc: Ieri Matei a fost telefonat de trei colegi care i-au cerut ajutorul la teme, azi sta cu un coleg la telefon și se joacă Roblox, discutând în același timp. Zilnic discută cu copii în grupul de viber, fac glume și pun video. Se pare că stând în carantină Matei este mai social decât când mergea la școală… Cât n-ar fi de paradoxal.
Și asta mă face să zbor stând în casă 😊
Olga Guzun, Director Centru Social SOS Autism, părinte
Leave a Reply