despre autism, mama, Sunt Părinte

”Muncim de dragul părinților copiilor cu autism, care sunt gata să mute munții din loc pentru copiii lor”

”Pe la vârsta de doi ani jumătate, când copilul meu parcă începuse să regreseze în limbaj și să devină mai nervos, am început să mă neliniștesc. La consult la neurolog ni s-a recomandat să apelăm la AO ” SOS Autism”, își începe povestea Daniela Botnaru, mămica lui Lucian, un copil de 4 ani.

”În câteva luni, care au fost cele mai chinuitoare pentru noi, am reușit să ajungem la consultația de diagnostic și după o evaluare minuțioasă, am primit diagnosticul de autism infantil. Dat fiind faptul că mai avem un copilaș, care atunci avea aproape patru luni, am acceptat să începem terapiile la domiciliu, să participăm într-un soi de serviciu experimental – echipa mobila pentru copii cu autism”.

O echipă mobilă pentru persoanele cu autism este un serviciu social specializat destinat persoanelor cu forme severe și cu o limitare severă de oportunități: comportamente severe care interferează cu călătoriile în transport public, lipsa posibilității (din diferite motive) de a se deplasa la Centrul Social, comportament care se manifestă doar la domiciliul și cu care trebuie de lucrat acasă, frici, fobii etc. Echipa mobilă oferă asistență beneficiarilor la domiciliu pe baza nevoilor identificate, precum și consiliere și sprijin, facilitând procesul de integrare al acestora.

Scopul echipei mobile este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități și a familiilor acestora prin furnizarea de servicii de : asistență socială, psihologică, psihopedagogică și medicală, consultații, recuperare și reabilitare psihosocială, precum și alte servicii specializate în vederea creșterii gradului de autonomie personală a persoanei cu dizabilități, prevenirea instituționalizării și promovarea incluziunii sociale.

În cadrul echipei mobile pentru copii cu autism de la AO SOS Autism se livrează următoarele servicii: terapia bazată pe analiza comportamentală aplicată (care este esențială pentru reabilitarea copilului cu autism), kinetoterapie, terapie logopedică, servicii de mentorat și coordonare, instruire și consiliere parentală.

”Sunt profund recunoscătoare administrației centrului, terapeuților din echipa mobilă, care au depus o muncă enormă. Chiar din a treia ședința, fără să exagerez, Lucian a început să aibă un contact vizual mai bun și devenea tot mai atent și mai liniștit. Datorită terapiilor am descoperit abilitățile lui Lucian și că poate mai multe decât știam noi” ne spune entuziasmată Daniela.

”Deoarece fiecare copil și părintele lui are propria sa poveste de succes, realizare sau eșec, te atașezi emoțional de fiecare copil și devii empatic cu fiecare poveste, cu drumul pe care îl parcurge fiecare părinte. Am experimentat în această perioadă toată gama de emoții: uneori bucurie, mândrie, alteori anxietate și empatie, alteori resentimente, dar întotdeauna în toate situațiile de succes sau eșec, m-au inspirat părinții care sunt gata să mute munții pentru copilul lor și în pofida obstacolelor, merg înainte. De dragul acestui sentiment, de dragul acestei „lumini” care sclipește în inima fiecărui părinte, vreau să lucrez, pentru ca acest fascicul de speranță să nu se stingă niciodată!” ne spune Elena Helbeti, coordonatorul echipei mobile SOS Autism.

Beneficiarii echipei mobile sunt selectați din rândurile copiilor cu autism. În procesul de diagnostic sunt identificați copii și familiile care au cu adevărat nevoie de acest serviciu și care nu au posibilitatea să meargă la un centru specializat.

Următorul pas este cunoașterea potențialului beneficiar. La această etapă, coordonatorul echipei mobile face cunoștință cu copilul și părinții. De asemenea, colectează informații anamnestice, și efectuează un șir de teste: preferințe, dezvoltare senzorială, abilități și notează, de asemenea, ceea ce părintele vrea să vadă în program și așteptările cu privire la terapie. Această etapă conține și informații despre formatul în care se desfășoară terapia, cine sunt specialiștii și se stabilește și un program de vizite al specialiștilor.

În al treilea rând, după colectarea datelor, se stabilește un program individual de intervenție pentru copil.

”Datorită specialiștilor care s-au ocupat cu Lucian, am înțeles cât de importantă este implicarea noastră zilnică și că trebuie să lucrăm la fel de mult, dacă nu și mai mult, ca terapeutul. Rolul unui părinte este să devină asistentul copilului, să-l ajute să  crească și să progreseze.

Părinții trebuie să-și păstreze rațiunea și dragostea pentru copilul său și mai ales, să fie mereu lângă acesta, căci are nevoie de stimulare continuă, de calm,  afecțiune și acceptare.” ne spune în continuare Daniela.

În prezent Lucian frecventează cu succes Centrul Social SOS Autism.

Serviciul Echipa mobilă este prestat de către AO SOS Autism, cu suportul proiectului „Sprijin pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030″ finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Autor: Olga Guzun, director Centru Social SOS Autism

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.