Cu toții cunoaștem organizații fondate de părinți ai copiilor cu autism, care luptă pentru a-și rezolva problema accesului la terapie în diferite colțuri ale țării. Astăzi însă vom discuta despre un specialist, terapeut, tânără mămică, care activează în orașul Soroca și trece prin aceleași probleme și are aceleași vise ca și părinții copiilor cu autism.
- Cine este Maria Ivanov, fondatoarea Pro Kids ?
Mama unui bebeluș de doar 1 an, care reușesc cu greu să combine meseria de a fi mamă și meseria de administrator a propriei întreprinderi în care personal lucrez în calitate de terapeut ABA circa 7-8 ore pe zi.
- De unde a apărut ideea de a deschide un Centru de dezvoltare pentru copii cu diferite tulburări în Soroca?
Ideia a apărut încă din anii de studenție cînd am ales o specialitate de viitor cu scop de a ajuta pe cei cu nevoi speciale, și dintr-o fericită întîmplare am ajuns să mă angajez în paralel cu studiile în calitate de terapeut occupational la AO “SOS AUTISM”, de unde m-am îndrăgostit și mai mult de copii cu dizabilități în special nde cei cu autism, deatunci ieram sigură că acesta îmi este viitorul și voi face tot posibilul să aduc Terapia ABA și kinetoterapia în orașul meu natal. După ce am absolvit facultatea am revenit în Soroca, fiind tînăr specialist fără un buget pe care l-aș putea investi într-o afacere căutam oportunități de dezvoltare și cine m-ar putea ajuta. Întîmplător pe rețele de socializare am aflat de ODIMM și de oportunitățile pe care ei le oferă începătorilor, așa am ajuns să mă instruiesc în cadrul acestei organizații, ulterior am depus 2 proiecte și am fost norocoasă să beneficiez de 2 granturi nerambursabile care m-au ajutat ca visul de ieri să devină astăzi realitate.
- Care e situația copiilor cu tulburări de dezvoltare în raion?
În Raionul Soroca sunt foarte puțini specialiști bine instruiți care mereu se perfecționează, dar sunt foarte mulți copii ce au nevoie de ajutor calificat. Un rol important joacă și finanțele, majoritatea părinților nu pot achita orele de terapii a copiilor săi.
- Câți beneficiari are Centrul?
La moment în cadrul centrului avem circa 20 copii beneficiari ai serviciilor de terapie ABA (Analiza comportamentală aplicată), logopedie, kinetoterapie și terapie senzorială.
- Care sunt problemele cu care va confruntati?
Problema majoră cu care ne confruntăm la moment este lipsa unui spațiu personal unde să ne putem eficient desfășura activitatea. Acesta fiind și un motiv major de ce nu putem angaja mai mulți specialiști. Altă problemă fiind că mulți din Soroca nu cunosc ce prezintă kinetoterapia și terapia ABA, iar mulți părinți nu acceptă faptul că copii lor au probleme de dezvoltare.
- Care sunt relațiile cu autoritățile publice locale ?
Autoritățile publice locale deloc nu ne ajută și nu corelează cu noi nici într-un fel. Am inițiat cîteva acte de caritate care presupuneau colectarea unor sume de bani care să acopere cîteva ore pentru un copil cu dizabilități, iar unicul lucru pe care l-au făcut autoritățilo publice locale au dat contactele noastre cîtorva familii ca aceștia să ne sune și să se înscrie în concurs precum că poate vor fi beneficiarii acestor bani.
- Care sunt planurile de viitor ale instituției?
Foarte mult tind să achiziționăm sau măcar să închiriem un spațiu mai mare ca să putem angaja mai mulți terapeuți, din luna ianuarie a anului viitor centrul va fi certificate în terapie 3C cu drept de liberă practicare și vom avea încă un serviciu nou în incinta centrului, dorim să înregistrăm o Asociație Obștească cu scop de atragere a granturilor și finanțelor care vor fi utilizate în scop de a crea servicii pentru adolescenți și de ai putea include în cîmpul muncii.
- Mult succes, dragă Maria!
Acest interviu a fost realizat în cadrul proiectului ”Ajutor pentru copiii cu autism (TSA) și boli genetice rare din Moldova” finanțat de Agenția Cehă de Dezvoltare și Cooperare și implementat de Adra Republica Cehă și ADRA Moldova în parteneriat cu AO SOS Autism. Olga Guzun, director Centrul Social SOS Autism
Leave a Reply