despre autism, Legislatie, mama, stiri, Sunt Părinte

COMUNICAT de PRESĂ (5 septembrie 2019)

Abilitare și schimb de experiență în domeniul autismului între cele două maluri ale Nistrului, cu susținerea Uniunii Europene

ONG-uri și terapeuți de pe ambele maluri ale Nistrului vor dezvolta servicii pentru copiii cu autism, în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană.

Proiectul va fi implementat de Asociația Obștească SOS Autism, în parteneriat cu Asociația OSORC Tiraspol.

Obiectivele proiectului sunt:

  1. Instruirea a 14 persoane de pe ambele maluri ale Nistrului în domeniul diagnosticării și evaluării capacității copiilor cu autism;
  2. Dezvoltarea resurselor informaționale naționale în autism și utilizarea acestora în procesul de evaluare și dezvoltare a abilităților comportamentale ale persoanelor cu autism;
  3. Realizarea schimbului de experiență între cele două maluri ale Nistrului privind autismul și preluarea experienței internaționale în domeniu.

”Proiectul ”Abilitare și schimb de experiență în domeniul autismului pe ambele maluri ale Nistrului” completează și continuă alt proiect implementat anterior, în cadrul căruia am procurat testele ADOS și ADI-R, care reprezintă standardul de aur în diagnosticul autismului. Însă după diagnosticarea timpurie un pas critic în reabilitarea unui copil cu autism este evaluarea inițială foarte riguroasă și exhaustivă, realizată de o echipă multidisciplinară, în baza căreia se stabilește planul de intervenție cât mai individualizat și concret. Astfel, prin acest proiect ne-am propus consolidarea eforturilor comune de pe ambele maluri ale Nistrului și schimbul de experiență în domeniul evaluării persoanelor cu autism, atât la nivel național, cât și internațional”, spune Aliona Dumitraș, directoarea executivă a asociației SOS Autism, directoarea proiectului.

”Ne punem mari speranțe în acest proiect. Deoarece, la moment, Tiraspolul nu dispune de servicii certificate în reabilitarea copiilor cu autism, organizația noastră direcționează beneficiarii spre A.O. SOS Autism. Însă grație finanțării din partea Uniunii Europene și schimbului de know-how în domeniu, care va începe odată cu acest proiect, vor fi dezvoltate servicii pe ambele maluri ale Nistrului, iar beneficiarii noștri vor avea acces la servicii pentru persoane cu autism în zona de trai”, menționează Ludmila Borodina, directoarea Asociației OSORC din Tiraspol, coordonatoare-parteneră a proiectului.

Cele mai recente statistici arată că în 2018, la nivel mondial, 1 copil din 59 suferea de autism, cifrele fiind în creștere cu 15 la sută față de cele din precedenții doi ani. În anul 2016 Organizația Mondială a Sănătății a acordat acestei tulburări statut de epidemie.

În Republica Moldova sunt luate la evidență 523 de persoane care suferă de autism, inclusiv 429 de copii.

Proiectul ”Abilitare și schimb de experiență în domeniul autismului pe ambele maluri ale Nistrului” este realizat în cadrul Programului Uniunii Europene ”Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.