Ieri, 12 octombrie 2023, în incinta Summit Event, a avut loc Conferinta de lansare a Standardelor de furnizare a serviciilor medico-sociale persoanelor cu TSA din Moldova. Conferința a fost organizată de către AO SOS Autism în cadrul proiectului ”Ajutor pentru copiii cu autism și boli genetice rare din Moldova, II” cu suportul financiar Programul Ceh de Cooperare pentru Dezvoltare și implementat de ADRA Republica Cehă în parteneriat cu SOS Autism.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai sectorului public, privat, mediului academic, reprezentanți ai organizațiilor societății civile, partenerii de dezvoltare, practicieni, părinți, etc.
Conferința a fost deschisă de directoarea executivă a AO SOS Autism, dna Aliona Dumitraș, care a declarat că din 2008, de când s-a deschis organizația SOS Autism și până în prezent, părinții și specialiștii au fost pe cont propriu, nu a existat nici un cadru legal, care ar reglementa activitatea specialișptilor, dar a venit timpul și conjunctura internațională este favorabilă pentru ca statul să intervină, să ia o atitudine față de persoanele cu autism din Moldova.
”Acum în Moldova avem standarde de la foarte vechi, la foarte moderne. Statul nostru încă nu a racordat sistemul de standarde. Totul se oprește în bani. Dacă standardele nu sunt bine cuantificate, ele vor fi prost bugetate, dacă-s bugetate prost – standardele nu sunt calitative. În cazul autismului, standardele trebuie să fie calculate astfel încât să ia în calcul faptul că persoanele cu autism sunt foarte diferite. Asta înseamnă standarde flexibile, care se pot schimba de la an la an”, afirmă dna Mariana Ianachevici, directoarea AO AVE Copiii și Președinta FEDRA din RM.
Dna Parascovia Muntean, doctor în sociologie, consultantă în politici și servicii sociale, a povestit despre mecanismul de alocare a finanțelor de stat pentru serviciile sociale și a menționat că ”trebuie să fugim de sintagma Standard minim de calitate și trebuie s-o înlocuim cu standarde de referință sau costuri de referință, deoarece statul când bugetează, bugetează pe minimum și nu întotdeauna minimumul corespunde necesităților beneficiarilor.”
Punctul culminant al Conferinței a fost prezentarea dlui Michael M. Mueller cu privire la Certificarea internațională alternativă BCBA în domeniul analizei comportamentale (terapia ABA). Dl Mueller este fondator IBAO – o organizație internațională de acreditare a analizei comportamentale aplicate, a cărei misiune este de a oferi analiștilor comportamentali și tehnicienilor comportamentali care trăiesc în afara Americii de Nord un standard de acreditare necesar pentru practica profesională în ABA.
Dl Mueller a notat că AO SOS Autism este organizația care va avea exclusivitate în organizarea cursurilor certificate internațional IBAO în țara noastră.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Ajutor pentru copiii cu tulburare de spectru autist (TSA) și alte tulburări genetice din Moldova, II” cu suportul financiar Programul Ceh de Cooperare pentru Dezvoltare și implementat de ADRA Republica Cehă în parteneriat cu SOS Autism.
Autor : Olga Guzun, directoarea Centrului Social SOS AUTISM
Leave a Reply