Interviu cu Octavian Magaleas, tăticul unui copil cu autism de 11 ani, care a îndrăznit să aplice la programul de granturi pentru antreprenoriat social familial și a câștigat 4000 euro pentru a-și începe afacerea.
Programul de granturi pentru antreprenoriat social familial destinat familiilor care cresc un copil cu autism din Republica Moldova este o activitate din cadrul proiectului ”Ajutor pentru copii cu autism și boli genetice rare, partea II”, finanțat din fondurile Agenției Cehe pentru Dezvoltare și Cooperare și implementat de ADRA Cehia în parteneriat cu AO SOS Autism.

Autor: ”Dle Magaleas, povesți-ne despre ideea dvs de afaceri”
O.M.: ”Ideea de a confecționa produse personalizate, brandate pentru persoane fizice și juridice a venit de la fratele tipic al lui Damian, căruia îi plac mult lucrurile personalizate și mereu ne cere câte ceva. Eu lucrez la tipografie de mulți ani, respectiv însăși munca și procesul nu este nou pentru mine. Astfel, când am văzut pe pagina SOS Autism publicat formularul de înregistrare pentru granturi, am aplicat imediat, am trecut instruirea despre cum să fac un plan de afaceri, l-am elaborat și… am câștigat!”
Autor: ”Ce anume finanțează grantul?”
O.M.: ”Grantul finanțează partea de echipament și tehnologii necesare pentru a lucra în mod flexibil și calitativ, adică procurarea tuturor preselor, termopreselor, a printerelor pentru 2 tehnologii de imprimare: imprimare prin sublimare, când culoarea este pulverizată direct pe produs și DTF – imprimarea pe peliculă, după care pelicula se lipește pe produs. Deasemenea grantul a asigurat partea de mentorat și instruire în elaborarea documentației necesare pentru a înregistra o afacere de antreprenoriat social.”
Autor: ”Ce gamă de produse planificați să propuneți clienților?”
O.M.: ”Ne propunem să avem o gamă variată de produse pe care clienții să le poată personaliza cu logo-uri, mesaje sau design-uri specifice. Această listă poate include tricouri, căni, pături, agende, sticle de apă, ambalaje personalizate etc. Toate acestea pot fi imprimate pe o gamă variată de materiale, plus oferim servicii de design și idei creative pentru cerințele specifice ale oricărui client.”
Autor: ”Ați echipat afacerea. Ce urmează?”
O.M.: ”Ne-am dori să elaborăm un site, unde toate firmele, organizațiile neguvernamentale, bloggerii și vloggerii, infuencerii să-și poată crea și vinde produsele sale personalizate comunității de fani. Deasemenea peste un an, ne-am dori să identificăm persoane cu autism care să fie angajate pentru a presta anumite munci.”
Autor: ”Ce zice Damian? (fiul cu autism)”
O.M.: ”Damian este foarte cointeresat de forfota care are loc acum in apartamentul nostru, deoarece afacerea este localizată acum anume acolo. Deocamdată este la etapa de observator pasiv, îi place îndeosebi să vadă cum lucrează echipamentele de presare. Dar în viitorul apropiat planific să-i fac cunoștință cu programul în care pregătim imaginile pentru printare, poate reușim să-l îndrăgostim de design ca, atunci când va avea vârsta optimă, să aibă și o profesie, și un loc de muncă.”
Autor: Mulțumim și mult succes!

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Ajutor pentru copiii cu tulburare de spectru autist (TSA) și alte tulburări genetice din Moldova, II” cu suportul financiar Programul Ceh de Cooperare pentru Dezvoltare și implementat de ADRA Republica Cehă în parteneriat cu SOS Autism.
Autor : Olga Guzun, directoarea Centrului Social SOS AUTISM
Leave a Reply