Uncategorized

3 servicii sociale noi acreditate pentru persoanele cu autism din Moldova cu susținerea financiară a poporului german

Timp de un an de zile 25 copii cu autism din Moldova au primit servicii gratuite de terapie comportamentală, logopedie și kinetoterapie. Serviciile au fost asigurate de o echipă de profesioniști din cadrul Asociației Obștești SOS Autism.

35 de persoane au fost cazate, aprovizionate cu alimentare, asigurate cu tot necesarul și cu servicii oferite de specialiștii centrului, dintre ei: 9 copii cu autism, 6 copii tipici și 20 adulți.

15 copii cu dizabilități și TSA din familiile de refugiați au primit servicii de terapie ABA, logopedie și kinetoterapie, dintre care 6 copii erau din afara centrului SOS Autism.

A fost dotat centrul pentru cazarea refugiaților cu tot necesarul: canapele, plăpumi, lenjerie de pat, prosoape, electrocasnice, produse alimentare și igienice.

S-au pus bazele a 3 servicii sociale noi, inedite și de importanță majoră pentru persoanele cu autism din Republica Moldova, care au fost acreditate în octombrie anul curent: Serviciul Echipă Mobilă pentru copiii cu autism, Serviciul Centrul de zi pentru tineri și adolescenți cu autism și Serviciul Centru de zi pentru copii cu autism. Aceste servicii au fost acreditate de către stat, s-au elaborat mecanismele de implementare și costificarea lor.

A fost elaborat Ghidul metodologic ”Modele de accesare a finanțelor publice pentru servicii sociale prestate de organizațiile necomerciale”. Încurajăm organizațiile de profil (din domeniul autismului) să-și acrediteze serviciile, utilizând acest Ghid, să elaboreze costificările acestora și să le propună statului spre contractare. Astfel beneficiarii vor putea avea acces la servicii de calitate mai aproape de locul de trai.

Toate acestea au fost posibile grație suportului financiar al Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Unicitatea acestor servicii constă în faptul că s-a introdus terapia bazată pe analiza comportamentală aplicată – o metodă care demonstrează prin cercetări științifice că, copiii cu autism își pot îmbunătăți condiția, pot învăța împreună cu toți copiii și se pot bucura de o viață deplină și decentă. Toate cele 3 servicii acreditate oferă copiilor și persoanelor cu autism posibilitatea de a primi servicii sociale de calitate, de a se implica în diverse activități, îmbunătățindu-și abilitățile de viață independentă și/sau orice alte abilități profesionale.

”Ne-am simțit foarte norocoși că am putut beneficia de acest serviciu… Personalul este foarte profesionist” (Tatiana, mama unui băiețel de 4 ani).

”Sunt profund recunoscătoare administrației centrului, terapeuților din echipa mobilă, care au depus o muncă enormă. Vreau să o menționez în primul rând pe doamna Elena Sandru-Helbeti, coordonatorul echipei mobile, cea care a avut răbdare, care era pe fir și  de cate ori era solicitată găsea timp pentru noi. Mulțumiri aducem doamnei Ludmila Babin, terapeut comportamental, logoped, care de la prima vizita a avut contact cu Lucian și o interacțiune caldă. Chiar din a treia ședința, fără sa exagerez, Lucian a început să aibă un contact vizual mai bun și devenea tot mai atent și mai liniștit. Datorita terapiilor am descoperit abilitățile lui Lucian și că poate mai multe decât știam noi. Sincere mulțumiri aducem și domnișoarei Veronica Untila, kinetoterapeut, căreia i-a reușit să-l facă pe Lucian să o asculte și să îndrăgească mișcarea și gimnastica. Dar și Nataliei Sosnovschi, logoped. Datorită ei, Lucian a început mai mult să vocalizeze, să pronunțe mai multe consoane, să imite câteva sunete și să cânte în felul lui, dar pe înțeles nouă.” (Daniela, mama unui băiețel de 4 ani)

”Suntem nespus de recunoscători pentru serviciile de care am beneficiat la Centrul Social SOS Autism. 3 luni de terapie gratuită de care am avut foarte mare nevoie. Copiii au devenit mai calmi și au început să doarmă din nou. Ne-am dat seama că suntem în locul potrivit. Mi s-a propus să merg mai departe în Europa, dar aici văd rezultate, așa că am decis să rămânem și să continuăm cu SOS Autism.” (Elena, mamă unui băiețel de 4 ani din Ucraina)

A trecut un an de implementare a proiectului „Accesul persoanelor cu autism și alte dizabilități din Molova la serviciile sociale”. Și sprefinalul acestui an, suntem uimiți și mândri în același timp de rezultatele obținute. Un proiect, început în plină pandemie COVID-19, cu toate cerințele și rigorile impuse de această pandemie; un proiect, la mijlocul căruia a început războiul; un proiect care ne-a învățat să acționăm rapid și flexibil și cea mai importantă lecție: nimic nu este imposibil când suntem uniți în realizarea faptelor bune.

Proiectul  „Accesul persoanelor cu autism și alte dizabilități din Molova la serviciile sociale” implementat de AO SOS Autism, cu suportul proiectului „Sprijin pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030″ finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Autor: Olga Guzun, director Centru Social SOS Autism

About the author

Related Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.